5 tips voor een prachtig verlichte tuin

31 Augustus, 2016 17:00

Een mooie tuin kan nog meer uitstraling krijgen door de juiste verlichting. Licht heeft alles te maken met emotie: door de bepaalde gevels, ornamenten en planten uit te lichten, kunt u emotie oproepen. Met onze tips zorgt u ervoor dat uw tuin prachtig verlicht is.

Lichtplan

Plaats niet lukraak wat verlichting in de tuin, maar maak een lichtplan om uw ideeën in kaart te brengen. Functionele verlichting komt bij de oprit, trap, tuinpad en bij deuren voor inbraakpreventie. Accentverlichting kan bepaalde onderdelen extra aandacht geven, zoals een mooie struik of boom. Tot slot plaatst u bij een terras of zithoek sfeerverlichting. Zorg dat u varieert in de hoogte van de lampen, zodat er meer diepte gecreëerd wordt.

Niet te veel

Een overbelichte tuin kan juist sfeerverlagend werken. Wissel daarom donkere plekken met lichte plekken af voor het mooiste resultaat. Ook afwisseling in het gebruik van verschillende soorten lampen (spots in de grond, wandlampen en staande lampen) geeft een mooi effect.

Favorieten uitlichten

Zorg ervoor dat uw favorieten elementen in de tuin ’s avonds worden uitgelicht. Denk hierbij aan een mooie plantaanboom of een kunstwerk. De Royal Botania Bullet tuinspot is perfect geschikt om specifieke punten uit te lichten.

Speels effect

Door achterin de tuin een hoge lamp te plaatsen kan een speels effect gecreëerd worden. ’s Avonds geeft dit een mooie, ruimtelijke sfeer. Dit effect bereikt u bijvoorbeeld met de Cocon terraslamp. Ook een decoratieve, gekleurde lamp zorgt voor een speels karakter in de tuin.

Direct en indirect

Het direct verlichten van een object met een lichtbundel geeft een prachtig effect, maar werkt verkleinend voor de ruimte. Indirecte verlichting wekt door de weerkaatsing van het licht juist de indruk dat de ruimte groter is. Wissel een uitgelicht voorwerp dus af met bijvoorbeeld up en down lights tegen een muur.

Komt u er niet helemaal uit met de verlichting in uw tuin? Katei geeft u gratis lichtadvies, en levert daarnaast maatwerk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

< Voor elke smaak een geschikte loungeset Nieuw in onze experience garden Graskarpet >